fredag 29 september 2017

Min nya kamera och objektiv

Jag har pratat länge om att köpa en ny systemkamera. Jag har haft min Nikon D5000 sen den kom ut och jag fick den i studentpresent i 2009. Den har fungerat riktigt bra i alla år och jag är nöjd med den. Men jag kände att den började bli för enkel för mig. Jag som fotograf stod lite och stampade på samma ställe. 
Nu när jag har fått mig fast jobb och tjänar bra tänkte jag att det var dags. Jag hade egentligen tänkt köpa den först nästa år, men det kliade så hemskt i fingrarna och jag fick möjlighet att köpa en nu, så det var ingen vits att vänta. 

Jag hade kollat runt på olika hemsidor för att jämföra pris och så. Hittade ett set hos Scandinavian Photo med en Nikon D750 och Sigma AF 24-105/4,0 DG OS HSM ART till ett bra pris som jag kände skulle passa mig och mitt fotobehov. När jag surfade runt på deras sida hittade jag några objektiv från Lomography. Har sett så många vackra fotografier tagna med deras Petzval 58mm f/1,9 bokeh control art lens och slängde med den när jag ändå beställde ny kamera. 

 När jag fick paketet var det överraskande litet och jag var säker på att jag inte fått med allt. 

 Här är allt som var i de små lådorna. 

 Den väger massa, men är så himla vackert. De små brickorna hjälper en att styra hur stora bokeh det skal bli i bilderna. Jag håller fortfarande på att lära mig, det går sakta men säkert framåt. 


Objektivet från Sigma är stort och tungt, men bilderna blir riktigt bra. Den blir beskriven som ett reseobjektiv, och det håller jag med om, om man bortser just från att den är stor och tung. Kommer inte använda den till vardags, då kommer jag använda mitt Nikkor AF 50mm f/1,8D jag köpte för sju år sen.  

 Här är den, min D750. Den är lite större än D5000, med ett mycket bättre grepp. 

 Den har en vridbar skärm som kan ställas ut uppåt, inte samma vridbarhet som på D5000. Den har många fler knappar att hålla reda på, vilket än så länge är lite ovant. D5000 kan jag använda i sömnen, men det kommer nog till sig. 

 Något som är ovant är att använda den lilla skärmen till större delen av styringen när jag fotar. Kollar automatiskt på den stora skärmen, vilket är onödigt. 

 Den har en hel del mindre färdiga inställningar än min D5000, men det gör ingenting. Det går fortare och fortare att fota på manuell, vilket är bra. 

Nu kommer det dyka upp en till kategori på bloggen, D750, där alla mina bilder som är tagna med den dyker upp. 

4 kommentarer:

 1. Haha, och jag fotar bara med min mobil och en gammal samsung digitalkamera :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har olika förväntningar till sitt fotande. Jag önskar mig något mer än det en mobil har att erbjuda :)

   Radera
 2. Alltså åh så roligt med ny kamerautrustning! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är så otroligt glad i kameran. Fotoglädjen är på en skyhög nivå för tiden :)

   Radera

Fjord Oslo Light festival 2019

Helgen 1-3 november var det en ljusfestival i Oslo hamn som var anordnad av Fjord Oslo. Jag var där med min familj och tittade och filmade ...