måndag 13 maj 2019

Samuraj museum Tokyo

DSC_0810
Den andra april var vi på besök i ett samuraj museum i Tokyo. Ljuset var jobbigt där inne, så bilderna är inte det bästa. 

Samurajer var en sorts soldater i Japan under Edoperioden 1603-1867. 

DSC_0822
Det var ingen egentlig åldersgräns på vem som kunde vara samuraj, något som gjorde att de som var lite unga fick ha på sig fejk mustasch för att verka äldre. 

DSC_0831x
Det finns fortfarande män som lever efter samurajkoden och tränar som samurajer. Vi fick se en liten show och så var det en Q&A efteråt. Samurajer använde främst ett två hands svärd som heter katana och ett litet svärd som heter wakisashi. Var man inte samuraj fick man inte äga en katana då man ansåg att en del av samurajens själ var i den. Det kortare svärdet användes när samurajen skulle begå seppuku, självmord. Några samurajer använde också pil och båge. När man började handla mer med västen fick de också korta hagelgevär, men de var inte väldigt vanliga. 

DSC_0843x
Några lägre rangs samurajer använde spjut. Vissa var fint dekorerade. 

DSC_0851
Här är en full samurajdräkt till barn. Det skulle alltid finnas en i familjen som kunde vara samuraj, men de här dräkterna kostade mycket så de flesta familjer hade bara en hjälm. 

DSC_0859
Här är en väldekorerad barnhjälm. Draken och hornen är där för att den skulle se mer skrämmande ut. 

DSC_0865
Många hjälmar hade möjlighet att byta ut dekoreringen på hjälmen för att de gick ofta i arv. Och det var ju inte alltid man ville att hjälmen skulle ha spjut eller en tofs, så det var utbytbart. 

DSC_0882
Fick ingen bra bild på det, men axelpartierna visade vilken rang samurajen hade. Desto större axelparti, desto högre rang. Den högsta rangen en samuraj kunde ha var shogun och det kunde bara vara en av dem. 

2 kommentarer:

  1. Vilken härligt inlägg och TACk för att du hojtade till<3 Uppskattar massor =)

    SvaraRadera

2023 sista fest

 Vi har kommit till 2023s sista fest.  Det var en mulen dag. Var lite orolig att vi inte skulle njuta våran utsikt när det skulle bli ett n...