onsdag 15 maj 2019

Hiroshima dag 1 del 3: Efter bomben

DSC_1844
Efter besöket i Hiroshima slott gick vi vidare. 

DSC_1854x

DSC_1861
Vi kom till ett minnesmonument som låg lite gömt. Det här är det första minnesmärket i Hiroshima efter bomben. 

DSC_1868x
Under den hängde det massvis med origamitranor. En flicka som blev skadad av bomben vek över 1300 tranor i hopp om att hennes önskan om att få leva skulle gå i uppfyllelse. Japan har en legend som säger att om du viker över 1000 papperstranor kommer din önskan att uppfyllas. Nu viker barnen i Hiroshima papperstranor till minnen av alla barn som dog av och efter bomben. 

DSC_1880x
Det är så fint att se hur levande staden är. Jag har alltid tänkt Hiroshima som något dött och öde. 

DSC_1887x
Den här byggnaden klarade sig efter bomben och det blev fort bestämt att den inte skulle återuppbyggas, utan få stå kvar som minne av vad människan kan göra mot varandra. 

DSC_1895x

DSC_1909x

DSC_1913x
Vi gick vidare till andra sidan bron för att besöka minnesmuseumet efter bomben. 

DSC_1922x
Jag valde att inte fota eller filma där inne då jag hade svårt att veta hur jag skulle presentera bilderna eller återberätta på ett fint sätt. 

Jag har varit på besök i både Auschwitz och Birkenau och det är svårt att förstå hur illa vi kan behandla varandra. Jag har läst mycket om andra världskriget och det var fint att kunna se hur japanerna minns bomben i Hiroshima och inte bara hur vi beskriver det. Kunna se på en återskapad film hur bomben sprängdes och områdena den  förstörde. Kunna känna på en vanlig takplatta och en som blev helt märklig i bomben. Se en vanlig glasflaska och en som hade blivit helt smält av hettan från bomben. 

Kunna se bilder på föremål som de som bodde i Hiroshima hade ägt. Se en cykel där en liten pojke hade smält fast i sätet. Se en bild på en kvinna där första tanken är en stor blommönstrad tatuering på ryggen, men som egentligen är det svarta mönstret från hennes kimono som bränt fast i huden efter bomben. Se kläder som hängt på tork den dagen, hängt på människor. Skoluniformer från barn som aldrig blev vuxna. Glaskulor som hade smält och böcker som blivit brända i kanten. Se brännskadorna till de som klarade sig. 

Hur ska man kunna visa allt det och sen bara gå vidare? Visa glada bilder på oss, på körsbärsblommorna? Men Hiroshima är en stad som återuppbyggt sig fantastiskt bra, med tanke på vad som hänt. Så klart är det fortfarande en del skador och påverkningar, men staden har återhämtat sig fortare än det man trodde. Man hade sina misstankar att det kunde dröja år, kanske aldrig, innan Hiroshima skulle blomma igen, men det tog bara sex månader efter bomben så såg man tecken på liv i ruinerna. 

DSC_1926x

DSC_1931x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

2023 sista fest

 Vi har kommit till 2023s sista fest.  Det var en mulen dag. Var lite orolig att vi inte skulle njuta våran utsikt när det skulle bli ett n...