tisdag 17 juli 2018

Spökvandring i Oslo centrum

P7050246
I bröllopspresent av Martin fick jag en guidadspökvandring i Oslo centrum (vi firade papperbröllop). Vi möttes vid Christiania torv där guiden berättade lite historia om detta torg. Det var tydligen här det var avrättningsplats under en lång stund. Bödeln bodde i ett av de gula husen (till vänster om där jag stod och tog bilden) där det spökar massa nu. 

P7050248
En liten bit ned från torget ligger Dubliners i en byggnad som heter Borgen. Här var det ett uppehållsställe för pirater. Är en ung kvinna som går igen efter att hon blev gravid med en av piraterna som bara stack och lämnade henne. Hon blev hjärtekrossad och tog sitt liv. 
I Dubliners var det kontor till nazisterna under andra världskriget. Vid eldstaden där inne ska det spöka en del, vilket också är mitt favoritställe att sitta där inne. 

P7050251
Bakom där jag stod och tog bilden var det ett tidigare hem där föräldrar lämnade sina barn, barnhem typ. Är också stället där en tomtespökhistoria från äldre dagar äger rum. 
Andra huset från vänster spökar det. Man kan höra möbler som flyttar på sig i andra våningen. Idag är det en restaurang och vi ska dit och äta en mörk höstkväll. 

P7050254
Man kan inte gå omkring i Oslo centrum och prata om spöken utan att gå till Akershus fästning. 

P7050257
Den här porten var den enda ingången under många år och man tror att det var byggd en bro som alla fick gå på. I övervåningen gick det rykten om att prinsen hade en hemlig lägenhet där han tog med sig jungfrur för att ha lite kul. 

P7050258
Här gick det en mörk tunnel till ingången. För att bringa lycka murade man in en levande hund i muren. Den hunden spökade under en lång tid, men nu ser man den inte så mycket mer. Vilket är tur, för om du ser hunden har du 3 månader kvar att leva. 

P7050261

P7050263
Sista stället tog jag ingen bild på, mest för att det var främmande folk vid hotellet men också för att det var en hel del prostitution som föregick där på gatan. Det här var inte sent på kvällen, men föregick helt öppet. 
Sista stoppet var i alla fall ett hotell som heter First Hotel Grims Grenka där det spökar mycket på femte våningen. Det är visst så pass illa att de som har nattvakt måste alltid vara två personer som går runt. 

Om du också vill gå spökvandring i Oslo och gå samma tur som vi gjorde, kan du kolla in hemsidan till Oslowalks

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

2023 sista fest

 Vi har kommit till 2023s sista fest.  Det var en mulen dag. Var lite orolig att vi inte skulle njuta våran utsikt när det skulle bli ett n...