fredag 8 december 2017

Julmarknad på norskt folkemuseum

I lördags var det dags för den första julmarknaden i norskt folkemuseum. Den första gången den är öppen är det oftast gratis för OBOS-medlemmar, vilket vi är. Vi har varit där med vänner eller med familj, men den här gången var det bara vi som for. 

Jag har bloggat om norskt folkemuseum förr (här om sommaren och här och här om vintern), men kort beskrivet är det ett ställe där de har samlat hus och bostäder från hela Norge på ett ställe. De har även införskaffat möbler och så från olika tidsepoker och fyllt några av bostäderna med dessa. Väldigt mysigt att uppleva och rekommenderas helt klart. 

Om du ska besöka denna julmarknaden någon gång är mitt bästa tips att ta bussen från ett par tidigare hållplatser än Brugata eller Jernbanetorget. Det blir fruktansvärt fullt väldigt snabbt då det är många som ska dit. Att ta egen bil kan också bli svårt då det är en hel del köer och svårt med parkering. 


DSC_2908
När vi väl kom in började vi vid stavkyrkan. 

DSC_2911
Den har så fina detaljer på utsidan. Vi gick inte in den här gången då det brukar vara en hel del folk därinne och det inte är så trevligt att trängas med främmande i en kyrka. 

DSC_2915
Nästan alla husen är dekorerade eller gjort om till små kaféer eller liknande. Nästan alla hus går att besöka, vilket är mysigt. 

DSC_2946
När vi var här en sommar så var den här gamla prästgården stängd p.g.a renovering. Men nu så var den öppen.

DSC_2920
Det var fint att se hur välbevarad huset var. Skulle gärna bott där, om det vore lite bättre isolerat. 

DSC_2922

DSC_2928
Här var det visst dans kring en julgran lite då och då. Tydligen var det mer vanligt att släpa in en tall än en gran förr då den höll sig bättre inne. 

DSC_2948
Vi gick sen till det stora torget och tittade lite där. 

DSC_2956

DSC_2960
Det är väldigt många bodar, men det är samma saker som de tidigare åren som säljs. Alltså ned till samma plats. 

DSC_2962

DSC_2978
Jag gillar att gå in till det gamla apoteket och kolla på alla fina detaljer där. 

DSC_2981
Som det här taket. 

DSC_2986
Här någonstans fick min kamera krupp och ville inte helt vara med mer. Fick det stort sett ordnat tack och lov. 

DSC_2989
Martin var hungrig så han köpte en svele, typ en tjockare pannkaka. 

DSC_2996

DSC_2997
För något år sen var jag i den här bostaden och tittade. Då satt det en gammal tant i en fåtölj som berättade att hennes mormor hade bott i det här huset med de här möblerna. Det var alltså en besökande dam och inte någon norskt folkemuseum hade lånat dit. 

DSC_3018
Det finns möjlighet att åka med häst och vagn. 

DSC_3020
Vi fick med oss slutet när barnen dansar olika folkdanser. De är så himla duktiga. 

DSC_3028
Känns så märkligt hur mycket mitt hår har växt på ett år

DSC_3038
Vi hade först tänkt äta något i norskt folkemuseum, men kom fram till att det var lika bra att lägga pengarna på en mer ordentlig restaurang inne i Oslo istället. Vi blev väldigt sugna på en god gryträtt, men det var riktigt svårt att hitta. Tillslut så hittade vi en oxgryta hos Albert Bistro som lät väldigt, väldigt god, så dit gick vi. Stället var överraskande fint och mysigt, vet inte helt vad jag hade förväntat mig, men blev väldigt positiv. 

DSC_3043
Maten var verkligen himmelsk. Kommer absolut att gå hit någon fler gång och äta. 

På kvällen skulle Martin i väg på julverkstad med några kompisar, så jag for hem och spelade Sims 4 i ett par timmar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vecka 21

Då var det dags för den sista korta veckan den här maj. Idag har jag ledigt, så är bara fyra dagar kvar tills det är helg igen. Är en del s...