fredag 24 februari 2017

Den andra dagen i Vilnius

Den andra dagen i Vilnius vaknade vi tidigt. Vi sov inte riktigt bra i sängen, jag vaknade upp med riktigt ont i ena axeln och hade ont ett par dagar efteråt. 

Vi gjorde oss klara för att gå ned och äta frukost, vilket var en liten upplevelse i sig. Det var märkliga tavlor runt omkring som föreställde får som stirrade på varandra eller på den som såg på tavlan. Musiken var inte lugn, det var en eller annan form för techno, kändes som en mild variant av Cyberdog i Camden Market i London. Men maten var god. 

Det här inlägget är ett till med massa bilder. Om du inte gillar sådant, vänligen klicka dig vidare.

Det här är en av två bilder som blev bra på mig under resan. Martin förstår sig inte alls på systemkameran, fokuset hamnar alltid i bakgrunden. 

DSC_7677
Vi började dagen med att gå förbi Gate of Dawn. Läste på diverse sidor att det var något som var lätt att gå förbi då den ligger så gömt, och det stämde verkligen. Vi kom från den andra sidan, och där såg den inte speciell ut.

DSC_7675
Martin var gladare än hur det ser ut på bilden. Vi var bara väldigt kalla. 

DSC_7665x
Gatorna är så himla mysiga i Vilnius. Väldigt många smågator att gå och titta i. 

DSC_7682
Det här är den enda ryska ortodoxa kyrka som finns kvar i Vilnius. Den är byggd på samma ställe som en tidigare träkyrka. 

DSC_7687

DSC_7691
Den här kyrkan var svår att få på bild. Men färgerna är nästan precis som de orangea och rosa mentosen. 

DSC_7703
Vi gick tillbaka hit, för att sen gå vidare längs huvudgatan och sen till ett stort köpcenter. 

DSC_7709
Vi kollade in kyrkan en gång till bara för att ta in hur himla stor den var. 

DSC_7711
Taket var riktigt fint dekorerat. 

DSC_7715
Det var massvis av statyer runt omkring. 

DSC_7722
Det var väldigt kallt, men vi var förberedda med ull. 

DSC_7726
Det här är ingången till en teater, men det ser mer ut som tre dödsätare som flyger fram. 

DSC_7734
Vi gick förbi en uteservering där de hade massa fejkade körsbärsträd som lyser. 

Vi gick länge länge innan vi kom till Panorama köpcenter. Vi gick längs älven och såg en man som var ute och gick på en väg på isen. Det såg ut som att det var en strandpromenad som hade fryst över.

När vi kom fram till köpcentret gick vi och åt innan vi gick och tittade. 

Vi hade inte beställt något speciellt komplicerat, men det tog ändå fruktansvärt lång tid. Rekommenderas verkligen inte dessvärre. 

Stället såg lite som man tänkte att framtiden såg ut för länge sen. 

Jag åt en crêpes med äpple och kanel fyllning med karamellsås. 

Martin åt en med banan och karamellsås. 

Vi hittade en interaktiv van Gogh utställning som vi gick på. Det var väldigt intressant att se hans konstverk levande, det var detaljer på tavlorna som rörde på sig (stjärnor som blinkar bl.a) och olika delar var fokuserade på och inzoomade. Vi förstod dessvärre inget av texten då den var på litauisk, men det gick bra. 

DSC_7738
Efter att vi handlat klart skulle vi gå tillbaka till hotellet, en promenad som skulle ta ca en timma eller så. Vi stannade vid en park och vilade lite grann. 

Vi gick samma väg tillbaka som dit, och det innebar att vi passerade den stora vita kyrkan igen. Men den här gången var den öppen och man fick lov att komma in och titta. 


Det var så många fina detaljer i kyrkan. 

Efter att vi hade vilat oss på hotellet ett tag gick vi till en litauisk restaurang som Martin hade sett ut. Den låg ca tjugo minuter från hotellet, vilket inte var så farligt långt bort. När vi skulle hitta huset så skulle vi se efter ett sagohus, vilket var en väldigt bra beskrivning. 

Vi beställde in två förrätter och började med den här tallriken. Det var olika sorters korvar och grisöra (tog en tugga sen fick den fint komma tillbaka på min tallrik. Brosk är inte min grej), litauiska ostar, en liten bit bröd med sill och honung från bin som har tagit pollen från vetefält. Brödet var också typiskt litauiskt och var riktigt gott, men väldigt mättande. 

Den andra förrätten vi beställde in var litauiska dumplings (typ piroger förklarade servitören) fyllda med biff och serverades med färsk pepparrot och créme fraiche. 

Till huvudrätt beställde vi precis samma, viltgryta med potatis (Martin sa det heter kumle, men det vet jag inte vad det är), rivna rädisor och en sallad. Det var så otroligt gott och så himla mättande. Blev nog för mätt för att vara ärlig. 

Vi var för mätta för dessert men beställde in en frukt och blomte som var nerkyld till minus arton grader och skulle drickas ur ett isglas. Låter väldigt gott eller hur? Det luktade och smakade Jägermeister, men var alkoholfritt. Var illamående ett långt tag och magen var verkligen inte enig. 

Sen gick vi tillbaka till hotellet för att sova och stiga upp tidigt för att resa hem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Guinness Storehouse

Här kommer inlägget från när vi besökte Guinness Storehouse. Det är på ett sätt ett museum där man får se hur Guinness har blivit gjort och...