Fortsätt till huvudinnehåll

Turist i egen stad - norskt folkemuseum

I söndags var det Turist i egen by. Det blir utdelat gratis Oslo pass som ger en tillgång till museum i Oslo och gratis kollektivtrafik. Tidigare har man varit tvungen att hämta ut biljetter på rådhuset, men nytt i år var att man kunde boka en kod via nätet och ladda ned deras app. Mycket smidigare än att stå i kö i ganska så lång tid. 

Martin skulle dessvärre jobba den helgen och kunde inte följa med, så jag tog med mig en vän istället. Hon ville gärna till norskt folkemuseum och se i alla husen och jag följde gärna med dit. 

DSC_4388
Vi började med att kolla på gamla leksaker. 

DSC_4405
Vi stod länge och kollade på det här dockskåpet. Det var så välinredd och helt otroliga detaljer (se spetsduken). 

DSC_4401
I samma byggnad var det en utställning om samerna och hur de lever. 

DSC_4448

DSC_4410
De hade en ny utställning om selbuvantar och serverade selbublåost och spelade väldigt norsk musik i huvudbyggnaden. 

DSC_4417
Vi kollade också på lite saker från olika kyrkor. 

DSC_4420
Som den här guldplattan. 

DSC_4429
Eller den här kronan. 

DSC_4468
Vi gick in i nästan alla hus för att se hur de var inredda. Något som var nytt var alla glasdörrar överallt. De flesta husen hade bara rep, men gissar på att det var en hel del personer som satt i möblerna. 

DSC_4479
Inne i huset som var gett i present av Vinmonopolet (norska systembolaget) hittade vi en creepy docka. 

DSC_4485
Det var visst meningen att visa upp ett destilleri kom vi fram till, men det var inte det vi tänkte på. 

DSC_4503
Vi besökte en gammal kiosk och såg på gammalt godis. Undrar om de har sparat på de gamla förpackningarna eller om det är nytryckt och ska se gammalt ut?

DSC_4514
I en gammal lägenhetsbyggnad visade de upp målarfärg och lite hur man blandar. 

DSC_4519
I samma lägenhetsbyggnad visade de upp olika lägenheter från olika tidsepoker. I den ena från 70 eller 80-talet visade de bilder hur det faktiskt hade sett ut i lägenheten och jag måste säga att de har gjort ett riktigt bra in i minsta detalj med att få det så likt som möjligt. 

DSC_4548
På bottenvåningen var det ett gammalt Vinmonopol. Under andra världskriget var det visst inte kösystem för det fungerade inte. 

DSC_4553
Jag var alldeles för varmt klädd den dagen, är verkligen skönt att våren plötsligt kom. 

Vi besökte ett till museum innan vi for hem, visar upp det en annan dag. 

Kommentarer

 1. OJ vilken härlig museum!!! Mitt hjärta klappar extra mycket med allt med samer att göra så det blev extra klappningar när jag kom till samer här =)... dessa folkmuseer gillar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett helt fantastiskt museum. Ska komma mig dit igen i sommar och fotografera och kanske filma lite grann.
   Känner att det är så viktigt att lära sig om samernas kultur. Även om jag växt upp i Norrland, med familj från Kiruna, så vet jag otroligt lite om samerna (men har lärt mig mer nu när jag blivit äldre)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Water pearls

Som jag har visat upp tidigare i min senaste veckosammanfattning + sammanställningsinlägg av Instagrambilder, så har jag beställt hem massvis av små kulor. Dessa kulorna kallas för water pearls och används till bland annat att ha i blomvaser istället för vatten eller som dekoration i vaser och så flytljus på dessa. Det tar ett par timmar i vatten innan de har nått sin fulla storlek. Och tänk på att de tar upp mer plats än det man tror. Jag var tvungen att byta skål en gång för jag hade felberäknat hur stora de skulle bli ganska rejält och de växte ur den första skålen. 
Jag vet inte helt hur de fungerar, men de innehåller något som absorberar upp vatten och kulorna växer i storlek och blir som små studsbollar. Trycker man för hårt på dem går de sönder och de är väldigt geléiga. 
Jag har beställt mina från Ebay och betalade lite över 8 kr för 1000 st. Det finns en större storlek än de jag beställde och hos vissa ebay-säljare finns möjligheten att köpa större mängder (hittade en som så…

...

Igår på konserten träffade vi två av Martins vänner jag har träffat ett par gånger och en bekant till Martin som jag inte träffat förut.  Mellan banden pratade jag med den bekanta till Martin. Han tyckte att det var så kul att det syntes så gott på Martin att han verkligen tycker om mig, att han som utomstående kunde se det. Det var otroligt roligt att få höra. 
Jag uppskattar verkligen min älskade sambo och allt vi har ihop. Att andra sedan kan se hur bra vi mår ihop är det bara fint. 
Våren 2016

Julen är över och det nya året står för dörren, och allt jag kan tänka på är våren. Började redan under mellandagarna att kolla in det nya som kommer in i butikerna nu. Tänkte vara ute i god tid och tänka efter vad jag kan tänka mig för något till våren, och har kommit fram till a-linje kjolar med något randigt till, antingen en tröja eller t-shirt är något jag kommer att bo i. Kollade in Esprit och vad de hade inne för något, och jag hittade massa fint. Det mesta är fortfarande väldigt vintrigt, men det är en del som fungerar även när det blir varmare ute. Skulle kunna tänka mig det som är på bilden, det passar med det jag redan har i min garderob, men tillför också något eget. Jag har beställt hem en liknande kjol som den som har knappar, och kommer nog att matcha den med en liknande tröja. Klänningarna (bilden i mitten och uppe till vänster) ser så härliga ut.  Halsbandet är ett som jag sett efter. Jag använder egentligen alltför sällan halsband, men tänkte ändra på det efter nyår…