Fortsätt till huvudinnehåll

Olympus Pen E-PL7

Nu har jag haft min Olympus Pen E-PL7 sen i juni och tänkte skriva lite om den. Jag kommer inte att gå in på något tekniskt om kameran, så kunnig är jag inte. 
Det här är inte min första hybridkamera, utan jag hade en Nikon1 J2 som jag trivdes bra med, men ville prova något nytt när den inte ville helt mer. 
Det blir mycket text och en del bilder, men det får du stå ut med. Kameran:
Själva kameran är väldigt fin och ser retro ut. Den väger inte alltför mycket och tar inte mycket plats = superbra när man är ute mycket och inte vill bära en tung kamera överallt. Det går att byta ut objektivet med andra, men den som följer med duger helt fint. Kameran har inte en inbyggd blixt, utan det följer med en som man kan fästa på kameran. 

Kameran har en touchskärm som går att fälla ned = utmärkt till selfies eller när man ska ta bilder i märkliga vinklar (den går att vika ut så skärmen visar upp...). Touchskärmen är himla smidig, för det är inte alltid att kamera vill fokusera där jag vill och då är det bara att peka på skärmen och ta en bild. 

Om du laddar ned ett program som heter Olympus Share, så kan du styra kameran via exempel en telefon och ta bilder via telefonen med kameran, ladda upp bilder till sociala medier eller meddelanden. Måste säga att det här var en viktig del till varför just den här kameran (även om det börjar bli vanligt i kameror) för jag tycker inte att mina mobilbilder blir bra på Instagram...

4 av valen ur art-läget. 


Skillnaden mellan auto och solnedgång i scene-läget. 

Inställningar: 
Kameran har en del förinställda inställningar som solnedgång, macro, porträtt och rörelse. Det finns också olika scenelägen att välja på som färgstark, soft fokus, mjuk ton och hålkamera. Dessa hjälper fint om man inte vill stå och bråka med M, S, A eller P. Jag har börjat lära mig hur jag ställer in de inställningarna, men jag tyckte det var svårt i starten att komma ihåg vilken knapp som styr vad. Det är lite dåligt förklarat och det var så himla mycket lättare att styra på Nikon1 kameran. 


Kameran har också möjligheten att fota kollage med en gång, vilken kan vara himla smidigt. 
Det går att välja olika storlekar på hur bilderna blir när man tar dom (4:3, 3:4, 16:9, 3:2, 1:1). 1:1 + kollage = bra till Instagram.
Bild i mörker, sceneläget färgstark, i motljus och i en provhytt. 

Vad jag tänker: 

Olympus Pen E-PL7 beställde jag hem efter ett par veckors research, jag ville vara helt säker på vad jag fick hem för något. 
Att kameran inte kostade alltför mycket, hade coolt utseende, bilderna såg ut att bli bra hos bloggarna jag googlade fram (proffsfotografer kan ju få vilken kamera som helst att bli alldeles underbar), den har vikbar touchskärm och den gick att synka med telefonen var det som gjorde att jag valde den. 


Jag tycker att den här kameran var svårare att lära sig än Nikon1 J2 jag hade, eller så är det bara jag som blir äldre. Stort sett hela sommaren har jag använt mig av auto, art eller scene, just för att jag inte vill stå och bråka med kameran när jag väl ska ta bilder. Det börjar gå bättre, men det är fortfarande jobbigt. 
En sak som just gör det lite jobbigare är för att skärmen och hur bilden blir i datorn inte alltid stämmer överens. Jag upplever att bilderna blir ljusare i skärmen än vad de faktiskt är, vilket är ett märkligt problem. Det går säkert att ordna en inställning så att det blir bättre. 
När jag använt auto så har kameran själv fixat vitbalansen i bilden väldigt bra. Bara man väntar en liten stund innan man tar bilden så hinner kameran ställa om sig, vilket är väldigt smidigt. Det har verkligen hjälp vid tillfällen där ljuset har varit lite märkligt. Under sommaren när det var soligt ute och en satt i skuggan och tog bilder hade kameran en tendens att få de soliga delarna helt vita, oavsett hur mycket jag försökte fixa och trixa. Men det kan vara vanligt, jag har bara inte noterat det i mina andra kameror.
Jag är inte jätteimponerad över hur bildkvaliteten blir när jag laddar upp dem på bloggen, men den kan mer bero på min blogg än bilderna i sig. De ser helt ok ut när jag öppnar dem i datorn men det blir något märkligt när jag laddar upp dem på bloggen och ändrar storleken på bilden så som jag brukar göra med bilderna (det är inget problem med min systemkamerabilder eller med de jag tog med Nikon1...). Men jag undersöker hur jag kan fixa det problemet. 
Annars så är det en alldeles utmärkt kamera som jag är nöjd med. Men märker att den kräver mer av mig än vad mina andra kameror kräver, vilket också är kul. 

Kommentarer

 1. Svar
  1. Jo det är det :) Men jag har haft den i ca 4 månader snart, så så ny är den nog inte längre...

   Radera
 2. Gud vilka fina bilder! Speciellt solnedgångsbilderna, mina blir alltid väldigt mörka så fort det är det minsta mörkt utomhus :( Kanske får kolla in denna kamera :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack <3 Den här tar helt ok bilder i mörker, så länge man är stadig på handen. Gör det :)

   Radera
 3. Såå himla fin solnedgång! :D

  SvaraRadera
 4. Det kameraet virker såå bra! Utrolig flotte bilder det tar :-) Flott anmeldelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den er helt greit. Det tar litt lenger tid enn det jeg trodde da jeg kjöpte den. Åh tusen takk :) Åh så glad jeg blir at du tok tiden til å lese den :D

   Radera
 5. Gillar verkligen utseendet på kameran!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Våren 2016

Julen är över och det nya året står för dörren, och allt jag kan tänka på är våren. Började redan under mellandagarna att kolla in det nya som kommer in i butikerna nu. Tänkte vara ute i god tid och tänka efter vad jag kan tänka mig för något till våren, och har kommit fram till a-linje kjolar med något randigt till, antingen en tröja eller t-shirt är något jag kommer att bo i. Kollade in Esprit och vad de hade inne för något, och jag hittade massa fint. Det mesta är fortfarande väldigt vintrigt, men det är en del som fungerar även när det blir varmare ute. Skulle kunna tänka mig det som är på bilden, det passar med det jag redan har i min garderob, men tillför också något eget. Jag har beställt hem en liknande kjol som den som har knappar, och kommer nog att matcha den med en liknande tröja. Klänningarna (bilden i mitten och uppe till vänster) ser så härliga ut.  Halsbandet är ett som jag sett efter. Jag använder egentligen alltför sällan halsband, men tänkte ändra på det efter nyår…

Renoveringen hallen

Det är tre saker som tar upp min tankeverksamhet för tiden. 1. Bröllopet. 2. Skolan. 3. Renoveringen av lägenheten. Vi fick som sagt en väldigt stor vattenskada i våran lägenhet i samband med stambyte av badrummen vilket innebär att alla rum, förutom köket, håller på att renoveras. Badrummen är nu färdiga, men resten av lägenheten är kvar. Jag och sambon pratar en hel del om vad vi tänker på för golv och färger i lägenheten nu. Vet vi så fruktansvärt lite om vad som händer med renoveringen, men vi kan då drömma i alla fall att våra planer går att få igenom. Vi tänker oss kalla trägolv i vardagsrummet och sovrummen, i hallen får det bli antingen samma mörka pergo golv vi har från tidigare eller ett ljust som det i köket. Vi är lite osäkra om vi ska behålla den ljusgråa färgen (Skumring hos Jotun eller Tundra hos Rusta) eller om vi ska gå för en annan färg istället. Hallen kommer nog att fortsätta vara vit, vårat sovrum den samma grönfärgen vi har nu och gästrummet kommer få en blåny…

Höstinspo

Jag har satt ihop tre collage med kläder från Esprits sommar- och höstkollektion. 

Dessa sommarklänningarna hade jag gärna haft i min garderob. De jag har valt ut är i mer stretchig jerseytyg, så det går att ha även om den blir lite tight.
Jag föll verkligen för deras färger och mönster på plaggen. Väldigt somriga och passar till det mesta jag redan har, vilket är ett plus.
Den prickiga blusen är ju hur underbar som helst. Använder väldigt lite jeans, men är säker på att den hade passat till en hög kjol också.  Kimonon fick följa med för den har så himla fint mönster.

Dessa plaggen känns mer som mellan sommar och höst plagg. Måste säga att jag blev riktigt överraskad över hur fina smycken Esprit har, och jag ska försöka leta reda på en affär som säljer deras märke innan jag reser på festival. 


Det känns hemskt att släppa taget om sommaren, men det är kul att se på nya höstkläder till garderoben. Känner ett stort behov av rutor, mörkare färger, over-sized och koftor. Jag önskar mig gärna …