tisdag 6 oktober 2015

Olympus Pen E-PL7

Nu har jag haft min Olympus Pen E-PL7 sen i juni och tänkte skriva lite om den. Jag kommer inte att gå in på något tekniskt om kameran, så kunnig är jag inte. 
Det här är inte min första hybridkamera, utan jag hade en Nikon1 J2 som jag trivdes bra med, men ville prova något nytt när den inte ville helt mer. 
Det blir mycket text och en del bilder, men det får du stå ut med. Kameran:
Själva kameran är väldigt fin och ser retro ut. Den väger inte alltför mycket och tar inte mycket plats = superbra när man är ute mycket och inte vill bära en tung kamera överallt. Det går att byta ut objektivet med andra, men den som följer med duger helt fint. Kameran har inte en inbyggd blixt, utan det följer med en som man kan fästa på kameran. 

Kameran har en touchskärm som går att fälla ned = utmärkt till selfies eller när man ska ta bilder i märkliga vinklar (den går att vika ut så skärmen visar upp...). Touchskärmen är himla smidig, för det är inte alltid att kamera vill fokusera där jag vill och då är det bara att peka på skärmen och ta en bild. 

Om du laddar ned ett program som heter Olympus Share, så kan du styra kameran via exempel en telefon och ta bilder via telefonen med kameran, ladda upp bilder till sociala medier eller meddelanden. Måste säga att det här var en viktig del till varför just den här kameran (även om det börjar bli vanligt i kameror) för jag tycker inte att mina mobilbilder blir bra på Instagram...

4 av valen ur art-läget. 


Skillnaden mellan auto och solnedgång i scene-läget. 

Inställningar: 
Kameran har en del förinställda inställningar som solnedgång, macro, porträtt och rörelse. Det finns också olika scenelägen att välja på som färgstark, soft fokus, mjuk ton och hålkamera. Dessa hjälper fint om man inte vill stå och bråka med M, S, A eller P. Jag har börjat lära mig hur jag ställer in de inställningarna, men jag tyckte det var svårt i starten att komma ihåg vilken knapp som styr vad. Det är lite dåligt förklarat och det var så himla mycket lättare att styra på Nikon1 kameran. 


Kameran har också möjligheten att fota kollage med en gång, vilken kan vara himla smidigt. 
Det går att välja olika storlekar på hur bilderna blir när man tar dom (4:3, 3:4, 16:9, 3:2, 1:1). 1:1 + kollage = bra till Instagram.
Bild i mörker, sceneläget färgstark, i motljus och i en provhytt. 

Vad jag tänker: 

Olympus Pen E-PL7 beställde jag hem efter ett par veckors research, jag ville vara helt säker på vad jag fick hem för något. 
Att kameran inte kostade alltför mycket, hade coolt utseende, bilderna såg ut att bli bra hos bloggarna jag googlade fram (proffsfotografer kan ju få vilken kamera som helst att bli alldeles underbar), den har vikbar touchskärm och den gick att synka med telefonen var det som gjorde att jag valde den. 


Jag tycker att den här kameran var svårare att lära sig än Nikon1 J2 jag hade, eller så är det bara jag som blir äldre. Stort sett hela sommaren har jag använt mig av auto, art eller scene, just för att jag inte vill stå och bråka med kameran när jag väl ska ta bilder. Det börjar gå bättre, men det är fortfarande jobbigt. 
En sak som just gör det lite jobbigare är för att skärmen och hur bilden blir i datorn inte alltid stämmer överens. Jag upplever att bilderna blir ljusare i skärmen än vad de faktiskt är, vilket är ett märkligt problem. Det går säkert att ordna en inställning så att det blir bättre. 
När jag använt auto så har kameran själv fixat vitbalansen i bilden väldigt bra. Bara man väntar en liten stund innan man tar bilden så hinner kameran ställa om sig, vilket är väldigt smidigt. Det har verkligen hjälp vid tillfällen där ljuset har varit lite märkligt. Under sommaren när det var soligt ute och en satt i skuggan och tog bilder hade kameran en tendens att få de soliga delarna helt vita, oavsett hur mycket jag försökte fixa och trixa. Men det kan vara vanligt, jag har bara inte noterat det i mina andra kameror.
Jag är inte jätteimponerad över hur bildkvaliteten blir när jag laddar upp dem på bloggen, men den kan mer bero på min blogg än bilderna i sig. De ser helt ok ut när jag öppnar dem i datorn men det blir något märkligt när jag laddar upp dem på bloggen och ändrar storleken på bilden så som jag brukar göra med bilderna (det är inget problem med min systemkamerabilder eller med de jag tog med Nikon1...). Men jag undersöker hur jag kan fixa det problemet. 
Annars så är det en alldeles utmärkt kamera som jag är nöjd med. Men märker att den kräver mer av mig än vad mina andra kameror kräver, vilket också är kul. 

12 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jo det är det :) Men jag har haft den i ca 4 månader snart, så så ny är den nog inte längre...

   Radera
 2. Gud vilka fina bilder! Speciellt solnedgångsbilderna, mina blir alltid väldigt mörka så fort det är det minsta mörkt utomhus :( Kanske får kolla in denna kamera :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack <3 Den här tar helt ok bilder i mörker, så länge man är stadig på handen. Gör det :)

   Radera
 3. Såå himla fin solnedgång! :D

  SvaraRadera
 4. Det kameraet virker såå bra! Utrolig flotte bilder det tar :-) Flott anmeldelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den er helt greit. Det tar litt lenger tid enn det jeg trodde da jeg kjöpte den. Åh tusen takk :) Åh så glad jeg blir at du tok tiden til å lese den :D

   Radera
 5. Gillar verkligen utseendet på kameran!

  SvaraRadera

En kall söndag för två veckor sen

Söndagen för två veckor sen var jag och Martin ute och gick i områden vi inte varit i förut. Vi har planer på att köpa ett radhus eller ett...