söndag 17 mars 2013

En mörk baksida av Oslos uteliv

Jag har varit ute många gånger i Oslo. Nästan varje helg är jag ute med mina vänner och besöker diverse barer. Jag har haft turen att se den 'bra' sidan av Oslos uteliv. Visst jag har sett folk som har varit alltför fulla för sitt eget bästa och säkert någon som tagit mer än bara en alkoholhaltig dryck eller två. Det närmsta jag har kommit andra saker än bara alkohol var första gången jag festade med Martin i Ski, och han drack min drink och blev helt knäpp efter det. Även hans vänner tyckte att Martin betedde sig mer konstigt än det han brukar. Det var inte den bästa upplevelsen jag har haft, och jag fortsätter gärna undivka dem så gott jag kan. 

Men i lördags fick jag se när folk sitter helt öppet och snortar ett eller annat. Det utestället vi var på när det hände var inte fullt, så de tre väktarna som gick omkring i lokalen + dörrvakten och de som jobbade i baren kunde lätt se dem. De försökte inte ens dölja vad dom gjorde och den lilla svarta behållaren skickades ivrigt runt gruppen med folk. Man kunde se på vissa av dem att de var i sin egen lilla lyckliga värld, för de stod verkligen ut mot de andra som dansade. Alla rörelser var lite extra långsamma och de såg verkligen borta ut. 

Andra utestället träffade vi på en hel del trevligt folk, så vi fyllde båset vi satt vid. Men timmarna gick och när det börjar närma sig stängning får vi en ensam tjej som sätter sig med oss. Ingen kände henne, visste hennes namn eller vilka hon hängde mer där. 
Det visade sig att hon var alltför full för sitt eget bästa. 
Hon visste inte var hennes vänner var, hur hon kommit dit till den bar vi var på, vad hon hette eller var hennes jacka hade hamnat. 
Jag och Martin tog vara på henne och tog henne med till Max. Hon behövde få i sig lite mat och dricka. Och som hon åt. Jag blir bra mätt på en hamburgare, hon lyckades få i sig tre stycken och hade gärna ätit mer. Vi lyckades få tag på en av hennes vänner som kom och hämtade henne efter en stund. Jag hoppas innerligt att hon har det bra nu.

För mig är det helt ologiskt hur man kan glömma någon sådar, och inte försöka på tag på personen sen. Blir någon borta så är det fint om man kollar att personen har det bra. Det gjorde inte hennes vänner. Vi var med den här tjejen i över en timma och jag passade på sakerna hennes. Inga sms eller samtal. Hon försökte få tag på en kille hon håller på med, men han tryckte hennes samtal till telefonsvararen. Hennes bästa kompis hade farit hem med någon kille och kunde inte bry sig mindre. 

De andra vi hängde med innan stänging ville väldigt gärna ha med oss på efterfest. Både jag och Martin var aningens trötta och ville gärna hem och dejta kudden lite grann. Han ena blev otroligt sur och irriterad och ville inte höra på Martin. För han var det helt ologiskt hur vi kunde tacka nej till betalt nöje med allt vad vi kunde tänka oss. 
Det blev verkligen en slitsam natt, även fast jag hade det fint. 

Var så snäll och passa på varandra när ni är ute. Det är inte alltid det finns vänliga främlingar som passar på de som behöver det. 

4 kommentarer:

 1. Sicken natt! Hemskt med alla droger :/

  -Ja iom att vi bara har en liten lägenhet så får vi nöja oss med ett miniväxthus i fönstret ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minst sagt. Jag vet ju att de finns där, men jag har aldrig sett dem så öppet förut. Verkar som om jag hänger på bra ställen eller bra är väldigt blåögd.

   Radera

Vecka 17

Hej. Hoppas du mår bra. Jag har haft en riktigt bra helg, den har känts väldigt lång, men på ett bra sätt.  Den här veckan har jag lite...