onsdag 19 november 2014

London Guide

Det var några som ville ha lite London-tips, och det tänkte jag att jag kunde göra. 
Jag och Martin har varit i London fem gånger, två längre resor och 3 dagar i samband med Reading Festival. Det är våran stad och vi älskar att vara där + påsken 2015.
När vi är i London går vi mycket och ska vi resa i staden tar vi bussen. Du lär dig fortare var allting ligger och om du ser en spännande butik eller liknande är det bara att hoppa av bussen och sen hoppa på igen. Vi tror att man missar en del om man bara tar t-banan överallt. Taxi är billigt (jämfört med Oslo) så inte var rädd att ta taxin om du är trött eller inte helt vet var du är. 
Uppdaterad den 31/1 2016

Boende

Plaza Hotel

De två längre turerna vi har varit i London har vi bott på samma ställe, Plaza Hotel vid Hammersmith. Det ligger bra till, nära till många bussar och en bra shoppinggata (High Street Kensington) och köpcentret Westfield. 
Skulle dock inte rekommendera att bo här. Ja, det är billigt. Ska du bara ha ett ställe att sova på och ha ett ställe till ditt bagage, go for it. Vill du bo med eget badrum, luftkonditionering, rum som är rena, varmvatten, en härligt säng borde du kolla efter ett annat ställe. 

Hilton London Olympa

Sist vi var i London bestämde vi oss för att bo lite bättre än tidigare London-besök. Vi bokade rum hos Hilton London Olympia, som inte var mycket dyrare än Hotel Plaza, men så himla mycket bättre. 
Vi fick ett stort rum med fin utsikt och en massa plats. Men våra vänner bodde på samma hotell, men hade ett mycket mindre rum än oss.
Väldigt trevlig personal som var hjälpsamma. Ligger bra till nära bussar och har en liten matbutik precis bredvid som var öppen alltid när vi gick förbi. 

Mat

Bild 1,2,3,4 Jamie Olivers restaurang vid Westfield köpcentret. 5,6 Kerbisher & Malt 7,9 Lolas cupcakes 8 Pizza Pilgrims

Bild 2,3 en pub vid Portobello Road. 5,6,7 Cafe Chula Camden 8 Mr Wu 9 Queens Head

London är verkligen en fantastisk matstad, finns så mycket att välja på. Vi har inget favoritställe som vi besöker varje gång vi är där, utan vi gillar att prova nytt. Men ett favoritställe för mat är verkligen Camden Market. Du klarar nästan inte att välja vad du vill äta. 
De flesta pubar serverar mat, om inte ett fullt måltid så får du iallafall tag på något litet medans du vilar fötterna från shoppingen. 

Veganskt/Vegetarisk mat
När vi var i London under påsken 2015 var det med ett kompispar där hon är veganer. Det innebar att vi åt en hel del på veganska/vegetariska ställen. Det finns också en app att ladda ner till en smartenhet där man får upp en karta med ställen som är veganska. Väldigt praktisk. 

Shopping

En av huvudsakerna när vi reser till London är shopping. Det mesta är billigare än Oslo, men det finns även så mycket fler spännande butiker än det vi har. Vi reser oftast med det nödvändigaste (underkläder, basplagg, bra skor) och reser hem med fulla väskor. 
Oxford Street är väldigt populär, men det finns bättre ställen att fara till som har samma butikerna. Enda jag egentligen rekommenderar på Oxford Street är den nya Primark på fyra våningar. Mycket bättre plats än den gamla. 

Om du tycker om folkmängder och marknader med massa bodar och second hand butiker (även några nya) är Portobello Road ett bra ställe. Sommaren är det svårt att ta sig fram, men om vintern är det mindre folk. Det säljs massvis av olika saker från gamla film affischer, kameror, hatt nålar och kläder. 
Vi brukar startar på ena änden och gå längs hela den ena sidan tills vi kommer till slutet då vi tar den andra. Finns en liten matmarknad med massa god mat, mycket ekologiskt. 


Camden Market är väldigt ungdomlig med känslan som är där och med vad som säljs. Det är dels en lång shoppinggata med massa butiker och coola framsidor, men även själva marknaden med alla krokar. Har vi en dag reser vi hit, och gärna flera gånger. 

Ännu ett ungdomligt ställe med massa bra butiker som Dr Martens, Vans, Lazy Oaf, Lomography osv. Har väldigt tydliga bubbelkartor lite överallt som gör att du lätt hittar till vilken butik du vill till. 

Westfield är ett enormt köpcenter med massvis av butiker och en bio. Beräkna god tid om du ska hit. Finns även ett köpcenter i centret, the Village, där de har bara lyxmärken som Chanel, Tiffanys, Gucci, Jimmy Shoo, Miu Miu, Prada, Omega osv. 
De har sena öppettider, så det är himla fint. 

Vi besökte VS butiken som ligger vid New Bond Street. Väldigt trevlig personal och inte dyrt. Men, det är hemskt hemskt mycket folk där och massvis med svenskar. 
Billigare än den som ligger på Arlanda. 

M&Ms World är en fyra vånings butik som säljer allt du kan tänka dig av M&Ms saker och ligger nära Piccadilly Circus. Det finns kläder, smycken, kökssaker och godis. Massvis av folk, så behåll lugnet. 
Inget direkt måste, men är kul att kunna köpa sin egen favoritfärg på lösvikt. 

Forbidden Planet är drömstället för alla som gillar nördiga prylar. Finns så himla mycket att se på. 

De flesta vet vad Harrods är och vad som finns där inne. Det är helt klart värt ett besök, som alla stora gamla köpcentren i London (om så bara för att låna toaletten). 
Harrods hade även en liten del på Gatwick Airport.

Vi bodde inom gångavstånd till Kensington High Street, och orkade man inte gå gick det buss dit. 
Finns massvis av fina butiker som COS, Urban Outfitters, Topshop, Muji, Whole Foods och Hotel Chocolate. 

Parker

London har massvis av parker och grönområden runt hela staden. Jag och Martin har fallit lite extra för Hyde Park och Kensington gardens. 
Om vintern har Hyde Park ett litet vinterland med bodar och ett litet nöjesfält. Hittade tyvärr inga bilder därifrån, men är du i London kring slutet av november till december borde man ta ett besök. 


Turistsaker

Det finns massvis att se och göra i London. Finns många fina museum där de flesta är gratis, och sen är det typiska turistsaker att göra. Det bästa tipset är att köpa biljetter innan. Du slipper långa köer och stress. Så vet du om att du ska till London Zoo, London Eye eller Madame Tussauds, köp biljetterna på nätet, men dubbelkolla att biljetterna inte är låsta till en specifik dag eller tid. 
Vi har även besökt London Dungeon som var väldigt spännande. Var lite svårt att fotografera, det är mörkt och 'spökena' tycker inte om blixtar. 
Tänk på att många av ställena nedan säljer biljettpaket så du kan spara pengar. 

London akvarium ligger vid London Eye. Finns så många vackra och märkliga varelser i vattnet. Väldigt behagligt att ta det på sommaren och bli nedkyld. 

Ta bussen hela vägen till London Zoo, bara för att det ser ut att vara nära, det är inte det. Parken som zooet ligger vid är superstor och inte rekommenderad att gi igenom utan något att dricka eller skugga en varm sommardag. 
Parken är stor och vacker. Djurens inhägnader är stora och det finns plats att gömma sig på. En av favoriterna är fjärilshuset. 
Ta med egen mat och dricka. Finns massa fina platser runt omkring att äta på.  

Madame Tussauds känns ju nästan som ett måste. Vaxfigurerna är väldigt välgjorda. Vi var där i november 2011 och då var det nästan inga personer där. Kan tänka mig att det är fullt om sommaren. 

Vårat besök hos Ripleys var inte inplanerat, men väldigt roligt. Finns så mycket att se på. Ha god tid och ät innan.  

Vi använde ca en halv dag på att gå omkring och se på det mesta. Finns guidade turer att ta, men vi valde att gå själv.  

En väldigt rolig upplevelse, om det inte vore för att jag hade haft matförgiftning hela natten. Trodde jag skulle börja spy utav den sakta snurrandet. Finns ingenstans att ta sig heller, utan du är lite fast. Välj en fin och klar dag så ser du massvis.  


Natural History Museum 

När vi var i London under påsken passade vi på att besöka NHM. Och vilket vackert museum det är. Det är gratis att gå in, men man får gärna skänka lite pengar för att hjälpa museumet.
Vi hann tyvärr inte se allt, men det är ett ställe jag kommer att besöka igen och se färdigt.


 Sen är det andra typiska landmärken man gärna besöker när man är i London. Big Ben och UK Parliament, London Bridge, Piccadilly Circus och Buckingham Palace är ställen du kommer att passera när man reser omkring i London.  

BONUS 
Brighton
Sommaren 2013 tog jag och Martin en dagstur till Brighton. Det går billiga tåg från London dit och det kostade inte alltför mycket.
Brighton är en mysig stad där stranden är väldigt fin. De har ett litet nöjesfält ute på en pir med massa spelmaskinen. Du vinner sådana tickets som du sen byter in till saker. 
Är du glad i choklad borde du besöka Choccywoccydoodah (finns även på Carnaby Street i London). Chokladhimmel. Är ett cafe och en butik. 
Massa fina smågator med söta små butiker och även de större butikerna. 

28 kommentarer:

  1. Jätte bra inlägg :) Verkligen en London Guide :D

    Sv: Ja super roligt ^^

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad kul att du tyckte om inlägget :D Så bra :)

      Radera
  2. Älskar också London, ett av mina favoritstäder! Kul att se alla ställen du har besökt, och fina bilder! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju mest typiska turistställen, men det kan ju vara kul för någon som aldrig varit där :)

      Radera
  3. Vilket roligt inlägg! :D

    sv: Tack så mycket!

    SvaraRadera
  4. Svar
    1. Gör det :D Det är en fantastisk stad :)

      Radera
  5. Jag måste verkligen ta och åka till London någon gång.=)

    SvaraRadera
  6. Vad bra tips :)
    Mina favoritställen i London är Primrose Hill, St James' Park, Hampstead Heath och Hampstead i sig, sååå mysigt :) Sedan gillar jag Kensington sjukt mycket, och då framförallt High Street Kensington som du nämner här :) Jag älskar pubarna och klubbarna i Camden, de är bäst enligt mig! De inne i stan är för posh enligt mig, och jag pallade inte att vara där hela tiden... Vi körde alltid tuben när jag bodde där, eller buss om man inte hade så mkt pengar kvar. Men när jag har rest dit som turist senare så blir det typ taxi överallt. Mina favoritrestauranger är den italienska på Four Seasons Hotel vid Park Lane och Mint Leaf vid Haymarket. Bella Italia var nice när man inte hade så mkt pengar ;D Åh vad jag älskar London, hihi ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina tips :) Ska komma ihåg dem till nästa gång vi är i London :)

      Radera
  7. Vilket roligt inlägg och så många fina bilder ^^

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Vad kul att du gillade inlägget :)

      Radera
  8. Men gud så fina bilder, åååh vad härliga och ÅH vad bra tips på allt! :) Fyy så bra!! Grymt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tusen tack :D Vad kul att du gillade tipsen :)

      Radera
  9. Vilka bra tips och intressant läsning :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Vad kul att du tyckte om inlägget :)

      Radera
  10. Detta inlägg ska jag spara och plocka fram när det är min tur att åka till London! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad kul :D Hoppas du får användning av det :)

      Radera
  11. Åh London! Jättebra tips! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Vad kul att du gillade tipsen :)

      Radera
  12. Åh London är ju bara bäst :)

    SvaraRadera

2023 sista fest

 Vi har kommit till 2023s sista fest.  Det var en mulen dag. Var lite orolig att vi inte skulle njuta våran utsikt när det skulle bli ett n...